Game on! - Reisverslag uit Phoenix, Verenigde Staten van Niels en Vera - WaarBenJij.nu Game on! - Reisverslag uit Phoenix, Verenigde Staten van Niels en Vera - WaarBenJij.nu

Game on!

Door: Vera

Blijf op de hoogte en volg Niels en Vera

16 Februari 2024 | Verenigde Staten, Phoenix

Hallo allemaal!

Er is weer een poosje overheen gegaan, maar hier is dan eindelijk weer een nieuwe blog! Onze eerste blog van 2024[e-1f601]

Alweer ruim een jaar wonen we nu in Phoenix. Aan de ene kant gaat het super snel, aan de andere kant ook weer niet. Het gemis wordt er niet minder op en er zijn nog steeds moeilijke momenten, dat zal zo lang we hier zijn ook blijven. Maar God Bless Amer… uuuuh FaceTime[e-1f970]

Deze keer ga ik het hebben over sport in Amerika. Sport is hier zo ontzettend groot en ook niet te vergelijken met de sporten in Europa. Als je hier niet van sport houdt hoor je er eigenlijk niet helemaal bij. Er is sowieso altijd één sport die iemand volgt. In Nederland is voetbal erg populair. In Amerika zie je soccer (voetbal in Amerika) een stuk minder, maar het is er wel.

De populairste sport is American Football[e-1f3c8]Daarnaast heb je nog ijshockey, honkbal en basketbal[e-1f3d2][e-26be]️[e-1f3c0]Ondertussen hebben we alle sporten in het echt mogen meemaken. Wat een beleving! Fantastisch! Phoenix heeft de volgende teams:

• The Cardinals (American football)
  • The Coyotes (ijshockey)
  • The Diamondbacks (honkbal)
  • The Suns (basketbal)

Ieder team heeft natuurlijk een mascotte en cheerleaders. Bij elke wedstrijd hangt een fijne, respectvolle sfeer en gaat het niet alleen om de sport/wedstrijd maar ook om de show erom heen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Loterijen, gratis t-shirts, stoelendans, goochelen, gratis eten, noem het maar op. Alles om het publiek te vermaken.

We hebben dus van iedere sport een wedstrijd gezien. Het American football team van Phoenix is niet de beste, maar toen wij er samen met de broer van Niels zijn geweest hadden ze gewonnen! We kennen de regels nu wat beter en het is een leuke sport om naar te kijken. Echter duurt zo’n wedstrijd lang (zo’n 3 á 3,5 uur), omdat de tijd telkens wordt stil gezet. Dit terwijl ze 4 kwarten van 15 minuten speeltijd hebben. Ze hebben dus een zuivere speeltijd van 1 uur, maar door de vele onderbrekingen, time-outs, enz. loopt dit dus ver op. Wel moet ik zeggen dat de tijd heel snel gaat als je bij de wedstrijd aanwezig bent omdat je continue wordt geëntertaind. Thuis heb je al die tierelantijn er niet omheen dus is het ook minder leuk. Dit geldt ook voor de andere sporten. Erbij zijn is natuurlijk heel leuk vanwege de sfeer en beleving, maar de kaartjes zijn niet altijd goedkoop.

The Diamondbacks (ook wel D-Backs) is het honkbalteam van Phoenix. Het American football seizoen is voorbij, de Super Bowl is geweest. Nu begint het honkbalseizoen weer bijna (maart/april) en zijn onze D-Backs al een tijdje aan het trainen voor het komende seizoen. We hebben samen met de broer van Niels een stadiontour gedaan waar we rondgeleid werden en alle ins en outs van de Diamondbacks te horen kregen. We zijn de kaartverkoop aan het afwachten, want we willen weer eens wat homeruns zien!

Jaja, ook ijshockey wordt gespeeld midden in de woestijn[e-1f3dc]Zowel bij American Football als bij ijshockey moet je niet bang zijn en zeker tegen een stootje kunnen. Bij ijshockey gaat het er misschien nog net wat harder aan toe vanwege de vechtpartijen die zich vrijwel bij iedere wedstrijd voordoen. En niet zomaar even een klap in het gezicht. Nee, vol met vuisten erin beuken en de scheidsrechters staan erbij te kijken en laten de spelers even uitrazen waarna ze beiden van het veld worden gehaald om even in het strafhokje te zitten. The Coyotes waren (eerlijk) heel slecht en verloren van de LA Kings (uit Los Angeles[e-1f913]).

Als laatste The Suns, het basketbalteam van Phoenix. Allereerst, wat een prachtig stadion. Dit is by far het mooiste stadion van alle sportteams van Phoenix. Het is ook nog vrij nieuw, echt heel mooi. De wedstrijd waar we naartoe zijn geweest was heel spannend en liep vrij gelijk op. Ze namen het op tegen de Golden State Warriors uit San Francisco. Maar uiteindelijk gingen The Suns er met de winst vandoor!!

Het mooie aan alle sporten in Amerika is dat zowel het publiek van de thuisploeg als de uitploeg door elkaar zitten. Er zijn geen aparte ingangen zoals in Nederland bij grote voetbalwedstrijden waar we ons niet voor kunnen stellen dat de “vijanden” naast elkaar in het publiek zitten en elkaar feliciteren met de winst. Mensen tonen respect naar elkaar en laten je juichen wanneer je team scoort. Dat is zo’n groot verschil.

Uiteraard wordt er bij iedere wedstrijd het volkslied gezongen en dan zijn ze apetrots. Mensen staan op en staan met hun lichaam naar de Amerikaanse vlag gedraaid met hun hand op het hart. Velen zingen uit volle borst mee (niet altijd even zuiver[e-1f92a]) maar ook dit is mooi om te zien. Écht iets Amerikaans. Bij een sportwedstrijd wéét en voel je aan alles dat je in de Verenigde Staten bent.

Tot zover deze sportblog.

Tot de volgende[e-1f44b][e-1f3fc][e-1f49b]

Riky:

[e-1f44d]

• 16 Februari 2024 - 10:56

LD Lenny:

Haha leuk om te lezen, sportieve groet,

• 16 Februari 2024 - 14:33

Toos Jonkers:

Ik ben niet erg van de sporten maar kei mooi voor jullie om dit van dichtbij mee te maken.

Geniet ervan.

Groetjes Toos