New York City
Door: Vera
Blijf op de hoogte en volg Niels en Vera
15 April 2025 | Verenigde Staten, New York
Joehoeee
Daar zijn we weer (of ja Vera) met een nieuwe blog en de titel verraad het natuurlijk al; we zijn naar New York City (NYC) geweest!! Van 31 maart tot en met 4 april zaten Niels en ik in The Big Apple[e-1f34e]En ik wil jullie graag meenemen in wat we daar allemaal hebben beleefd, dus let’s go!
Maandag 31 maart 04:00 uur; de wekker gaat. Pfff zoooo vroeg[e-1f629]Om 07:22 uur (ja, echt deze tijd) vliegen we naar JFK Airport, het hoofdvliegveld van NYC. We rijden naar de parkeerplaats om onze auto te parkeren en pakken de Monorail richting het vliegveld in Phoenix. We hebben alles al geregeld, we zijn ingecheckt, hebben alleen handbagage bij en onze vloeistoffen zitten netjes in een plastic zakje[e-1f60c]Alles verliep soepeltjes, ook de vlucht ging op tijd en voorspoedig.
Na iets meer dan 4 uur vliegen landen we rond 15:00/15:30 uur lokale tijd op JFK Airport. Momenteel is het 3 uur later in NYC dan bij ons in Phoenix. Alle staten behalve Arizona en Hawaii doen aan de zomer -en wintertijd. Die 3 uur heb ik eerlijk gezegd wel gemerkt. We pakken de monorail en metro naar ons hotel in Manhattan, het populairste gedeelte van NYC. De reden dat ik New York City zeg is dat je het niet moet verwarren met de staat New York waar New York City in ligt. Het is de meest bevolkte stad van de Verenigde Staten. Het metropoolgebied van NYC telt zo’n 8,2 miljoen inwoners! Even ter vergelijking; het metropoolgebied van Los Angeles heeft 3,8 miljoen inwoners en het metropoolgebied van Phoenix 4,8 miljoen. Conclusie: dat is veel haha
We checken in bij ons hotel en verblijven op de 53ste verdieping!![e-1f631]Het uitzicht is fan-tas-tisch! We zien een stukje van Times Square en doordat er een ander hoog gebouw voor staat zien we alleen de antenne van het Empire State Building. Ook Broadway is vlakbij. Het is waanzinnig. We frissen ons wat op en gaan op pad. We hebben niet echt geluncht dus we eten iets kleins zodat we even vooruit kunnen. Omdat het al wat later is blijven we een beetje in de buurt van het hotel. Maar dat is zeker niet minder leuk! We lopen richting Times Square en gaan naar binnen bij de M[e-38]M’s Store. Zoiets blijft toch altijd leuk[e-1f92a]Wanneer we weer naar buiten willen komt het met bakken uit de hemel. Er was regen voorspeld en er kwam nog een hoop regen aan. Dat zijn wij eigenlijk niet meer gewend (sorry aan al onze lezers in Nederland[e-1f61c]) Eenmaal droog lopen we verder Times Square op en gaan we naar wat winkeltjes. En één winkel in het bijzonder… The Disney Store!!!! Als een kind zo blij was ik, of ja dat ben ik eigenlijk altijd als het om Disney gaat[e-1f60c]Ook zijn we even bij Carlos Bakery naar binnen gegaan. Carlos Bakery is bekend van TLC als Cake Boss waar ze super mooie extreme taarten maken. Er zijn ook vestigingen van in Las Vegas, maar dus ook in NYC op Times Square. Na ons bezoek aan Times Square gaan we een hapje eten bij The Naked Pig, een leuk kroegachtig restaurantje met een gezellige sfeer waar we lekker hebben gegeten. Vanuit daar lopen we terug naar ons hotel. Onderweg lopen we nog even Hershey’s Chocolate World binnen. Ja, een hele winkel met Hershey’s chocolade en andere producten die onder Hershey’s vallen zoals Reeses. Hershey’s chocolade vind ik persoonlijk oké/prima. Het smaakt soms wel wat kunstmatig/chemisch. Van Reeses ben ik geen fan. De combinatie van chocolade en pindakaas vind ik verschrikkelijk. Heel veel mensen zijn er gek op, ik niet, sorry haha[e-1f605]
Na de eerste indrukken, prikkels én een lange dag achter de rug kruipen we lekker in ons bed en laden we ons op voor een nieuwe dag.
Dinsdag 1 april 07:30 uur: de wekker gaat. Voor ons gevoel is het 04:30 uur ‘s nachts vanwege het tijdsverschil van 3 uur dus het was pittig hahah
Maar we hebben er zin in! Vandaag wordt weer leuk! Fris en fruitig gaan we ontbijten in ons hotel. En eerlijk, het was echt een heel goed ontbijt! Daarna gaan we op pad! Tijdens ons verblijf in NYC hebben we voor 3 dagen een New York pass. Dit is een digitale pas waar je heel veel dingen mee kunt doen als je op citytrip bent. Eén van die vele dingen is zo’n Hop on Hof off bustour. Iedereen kent die vast wel. Je stapt in een bus die langs alle toeristische highlights rijdt en je kunt uitstappen en instappen wanneer je wil. Daar beginnen we de dag mee. We stappen uit bij Brooklyn Bridge. Deze brug verbindt de wijken Manhattan en (hoe kan het ook anders) Brooklyn met elkaar. De brug is geopend in 1883. We lopen er een stukje overheen en genieten van het uitzicht met water en hoogbouw.
Tijd voor koffie![e-2615]️We stoppen bij een heel klein koffietentje genaamd 787 Coffee. Het waaide heel hard die dag en voor onze doen was het koud[e-1f605]De jongen achter de balie keek ons ook wat vervreemd aan toen we dat zeiden[e-1f602]We bestellen een lekker warm bakkie pleur en eerlijk, dit is écht de lekkerste koffie die ik ooit heb gehad. Je had keuze uit 2 soorten koffiebonen die ze zelf vanuit Puerto Rico brandden. Ik koos voor Whiskey infused, Niels voor Rum infused. Wauw, echt heerlijk! Nadat we zijn opgewarmd gaan we weer verder. De opstapplaats van de Bustour is wat verder weg dus we besluiten de metro te pakken. Naast wandelen hebben we deze dagen ook iedere dag de metro gebruikt. Het is super makkelijk en goedkoop en ook nog eens snel. Ideaal in een stad als NYC!
Om 14:00 uur hebben we een reservering bij het Empire State Building. Uiteraard mag een bezoekje hieraan niet ontbreken bij een bezoek aan NYC. We meldden ons op tijd en stappen een lift in. De deuren sluiten en er wordt gezegd dat je naar boven moet kijken. Het plafond van de lift zijn tv schermen die het net laten lijken dat je door de fundering gaat van het gebouw. Deze lift gaat snel, heel snel! Dat voelden we ook aan onze oren[e-1f92a]Eenmaal boven hebben we al een prachtig uitzicht, maar dit is nog niet de echte top. Dit gedeelte is nog binnen. Je moet nog met een lift eens stukje naar boven en dan kom je bij het buiten gedeelte. Zoals ik al zei waaide het die dag vrij hard dus we zetten ons schrap. We staan op de 86ste verdieping! Het Empire State Building is 381 meter hoog en heeft 103 verdiepingen. Op verdieping 86 staan we 320 meter hoog. Je kunt nog hoger tot aan verdieping 102, dan staan je op 380 meter hoogte. Echter moet je dan extra betalen. Dat was voor ons niet echt nodig. Het uitzicht was prachtig; wat een hoogbouw, wat een stad. En we hadden helder weer dus we konden ver weg kijken.
Na genoten te hebben van het uitzicht zijn we weer naar beneden gegaan en staat de Harry Potter store op de planning! Met de New York pass konden we namelijk ook een Butterbeer halen! Dat laat ik me geen twee keer zeggen haha[e-1f37b]Heerlijk was die! We hebben nog wat rondgewandeld in de winkel die fantastisch was, zo leuk al die details! Na de winkel hebben we de Hop On Hop Off bus gepakt richting Chelsea Market en Market 57. Onderweg rijden we nog langs Wall Street. Chelsea Market en Market 57 zijn foodmarkets waarvan Chelsea Market de grootste en bekendste is. Echter vonden we Market 57 leuker. We hebben er een lekker biertje gedronken met uitzicht op het water. Zowel Niels als ik zijn al eerder een keer in NYC geweest. Niels in 2016, ik in 2013 samen met mijn ouders en beste vriendin. Toentertijd ging het niet zo goed met mij en zijn sommige dingen ook niet helemaal blijven hangen. Toen we Chelsea Market binnenkwamen herkende ik de vloer én de geur. Ik had het gevoel dat wij hier waren geweest en dat klopte achteraf ook. Zo zie je maar dat door geur je ook echt weer iets kunt herinneren. Helaas waren er al veel eetgelegenheden gesloten of gingen bijna sluiten waardoor het niet echt gezellig en druk meer was. We hadden namelijk het idee om hier een hapje te eten, maar dat liep even anders. Uiteindelijk zijn we naar een Grieks restaurant geweest wat echt heel erg goed was. Het was druk! Het personeel sprak Grieks tegen elkaar, dat zegt vaak ook al wat. Nadat onze buikjes gevuld waren zijn we terug gegaan naar het hotel. Het was een leuke en geslaagde dag, op naar de volgende.
Woensdag 2 april 07:30 uur: weer die wekker![e-1f629]Maar we moeten er op tijd uit. De ochtend is namelijk goed gevuld! We gaan met de boot naar het Statue of Liberty eiland. De officiële naam van het Statue of Liberty is ‘’Liberty Enlightning the World’’, maar ‘’Lady Liberty’’ wordt ook vaak gebruikt[e-1f5fd]Om 09:45 uur vertrekken we met de boot. Toen ik in 2013 in NYC was konden we helaas niet naar het eiland waar het beeld stond. Dit vanwege renovatiewerkzaamheden. Niels was er al wel geweest maar vond het niet erg om het nog een keertje te doen. Op het eiland zelf is niet zo heel veel te doen. Er is een museum, uiteraard een souvenirwinkeltje en een cafeetje. Vanaf het eiland heb je prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan. Ook deze dag was het helder en het waaide een stuk minder hard. Je kunt ook in het Statue of Liberty, dat heb ik nooit geweten. Blijkbaar is de kroon die ze op heeft een uitzichtpunt en kun je daar (tegen betaling) in. Best cool eigenlijk haha
Na ons bezoek aan Lady Liberty pakken we de boot terug naar Manhattan. De boot maakt nog een stop bij Ellis Island. Dat ligt zo goed als naast het Statue of Liberty eiland maar daar zijn we niet geweest. We zijn op de boot gebleven om terug te gaan. We gaan namelijk naar het 9/11 Memorial [e-38] Museum om een tijdslot te reserveren. Zodra we dat gedaan hebben gaan we eerst een hapje eten. We hebben geluncht bij Eataly en dat was geweldig! Eataly is een Italiaanse foodmarkt, maar ook een supermarkt waar je echte Italiaanse producten kunt kopen. Als je mij ergens blij mee kunt maken is de Italiaanse keuken[e-1f60b]We hadden beiden een panini en alles was vers en zelfgemaakt, zo goed![e-1f929]Na deze heerlijke lunch gingen we naar het 9/11 museum. Een museum over alles wat er op die ene 11 september 2001 gebeurde. We hadden er een audio tour bijgeboekt en dat was echt een toevoeging. De tentoongestelde spullen krijgen veel meer betekenis en het was echt heel indrukwekkend. Er was een kamer gemaakt waarin foto’s van alle slachtoffers te zien waren. Ook vond je er nog persoonlijke spullen van bijvoorbeeld omgekomen brandweerlieden of mensen die in één van de torens werkten. Verder stond er een brandweerwagen die bijna helemaal was weg gesmolten door de hitte, een gedeelte van de antenne van de noordelijke toren die was afgebroken en funderingspalen die geraakt waren door één van de vliegtuigen en door de hitte waren verbogen. Echt ongelooflijk. Naast het zien van dingen kon je ook dingen luisteren. Het nieuwsbericht van die dag van over de hele wereld en een passagier die alarm sloeg door bij de luchtverkeersleiding een kaping door te geven. We zagen oude archiefbeelden en archiefberichten van die dag en een reeks aan foto’s van professionals die die dag hebben geholpen en het na kunnen vertellen.
Na het bezoek aan het museum zijn we naar het Memorial gelopen. Exact op de plek waar de twee torens hebben gestaan, hebben ze twee gedenktekens gemaakt. De omtrek van deze twee gedenktekens is iets kleiner dan de torens en zijn watervallen. Over de gehele omtrek van beiden gedenktekens staan alle namen van de slachtoffers gegraveerd. Heel indrukwekkend en een hele mooie respectvolle plek.
Na deze indrukwekkende ervaring besluiten we naar het nieuwe ‘’World Trade Center’’ te gaan genaamd ‘’One World Trade Center’’ of ‘’Freedom Tower’’. Het is het hoogste gebouw van heel de Verenigde Staten en het westelijk halfrond. Het is in totaal 546 meter hoog van de grond tot aan het puntje van de antenne. Binnenin vind je net als in de originele Twin Towers vooral veel kantoren, maar ook een observatie dek met weer een fenomenaal uitzicht over de stad. Waar de lift van het Empire State Building alleen schermen op het plafond van de lift heeft, bestaat deze lift helemaal uit schermen! Het voelde een beetje alsof we in de film ‘’Abeltje’’ zaten[e-1f923]We hebben deze dag de stad van heel veel verschillende punten in de hoogte gezien haha
Maar het verveeld nooit, je kunt blijven kijken en ziet iedere keer wel weer iets nieuws. Dus ja, dit was ook weer heel gaaf!
De avond valt en we hebben (om nog even in hogere sferen te blijven) een reservering om 21:00 uur bij Rockefeller Center. We gaan NYC van hoog in het donker aanschouwen. Het leuke van Rockefeller Center is dat je aan de ene kant uitzicht hebt op het Empire State Building en aan de andere kant Central Park. Rockefeller Center is een complex van 19 gebouwen. Van die 19 is de hoogste 260 meter hoog en heeft 70 verdiepingen. Vanaf dit gebouw (genaamd ‘’30 Rock’’) zie je ook het uitzicht. Bij Rockefeller Center wordt onder andere televisie gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan The Tonight Show met Jimmy Fallon. Maar natúúrlijk is Rockefeller Center ook dé plek waar elk jaar de welbekende Rockefeller Center Christmas Tree wordt onthuld.
Ik blijf het zeggen, maar NYC by night is toch wel fantastisch 2.0! Wauw! Het Empire State Building verlicht, overal lichtjes waar je maar kijkt. Heel erg mooi.
Wat een spectaculaire manier om de dag zo af te sluiten. We kruipen lekker in ons bed en genieten na van een dag vol letterlijke hoogtepunten[e-1f601]
Donderdag 3 april. Raden jullie het al? Juist 07:30 uur[e-1f92a]Wel kunnen we rustig aan doen. We hebben geen verplichtingen als in een reservering o.i.d. in de ochtend. We ontbijten op ons gemakje en pakken de metro naar het Museum of Natural History. Dit ligt zo goed als aan Central Park. Het museum opent om 10:00 uur. We zijn wat vroeg dus we hebben mooi tijd om even ergens een koffietje te scoren. Aangezien er in de ochtend regen was voorspeld was dit een mooie activiteit voor binnen. Niet alleen is dit een museum, het is ook hét museum waar gefilmd is voor The Night at the Museum films met Ben Stiller in de hoofdrol! Als filmliefhebber vind ik dit toch extra leuk om te vermelden[e-1f3a5]Maar dit is niet de enige reden. Binnen in het museum is ook een blauwe vinvis op ware grootte te vinden[e-1f40b]Dit wilde ik toch ook wel met eigen ogen zien. Niels vond vooral de dinosauriërs interessant. Het museum is echt groot, je vindt er echt zo veel. (Prehistorische) dieren, edelstenen, alles over onze aarde, de evolutie van de mens en verschillende klimaten en waarschijnlijk nog meer haha
Na ons bezoek aan het Museum of Natural History is het gelukkig droog! We gaan namelijk fietsen door Central Park[e-1f333]Een activiteit die ook zeer geliefd is als je in NYC bent. We zijn het niet verleerd, het fietsen. Maar het is wel even wennen[e-1f605]Central Park is heerlijk om te ontsnappen aan de drukte die je in NYC vindt. Het is eigenlijk een soort oase in het midden van een hele drukke stad waar je mensen ziet picknicken, relaxen, sporten, lezen en… fietsen! We fietsen lekker rond en stoppen bij wat leuke gezellige plekjes. Gewoon op ons gemakje, heerlijk. Na zo’n 1,5 uur gefietst te hebben brengen we de fietsen weer terug en lopen we een stuk over Fifth Avenue; een bekende winkelstraat met winkels zoals H[e-38]M, Zara en Adidas maar ook Gucci, Rolex, Dolce [e-38] Gabbana en Louis Vuitton. Die laatste was wel een heel opvallende winkel! Mega grote koffers die op elkaar gestapeld waren![e-1f631]
Vanuit Fifth Avenue reizen we naar een restaurantje voor een lekker diner. We schuiven aan tafel bij Olio e Piu, een (jawel) Italiaans restaurant. Onthoud die naam als je ooit naar NYC gaat, want je eet er fantastisch! Daarna gaan we richting Broadway, want om 19:00 uur begint de show waar we kaartjes voor hebben: Harry Potter and the Cursed Child! Deze show was meer een toneelstuk dan een musical. Het verschil hier tussen is dat er bij een toneelstuk weinig tot geen liedjes gezongen worden dan bij een musical waar er juist heel veel gezongen wordt. De show duurde zo’n 3 uur, maar zo voelde het totaal niet. Het was een fantastische show met mooie special effects en een goed verhaal en hier en daar een grapje. Ook het theater was prachtig. Na de show zijn we terug naar het hotel gegaan, dat was gelukkig niet ver lopen. En weer was het een leuke dag, wat gaat het toch snel! Het zit er alweer bijna op!
Vrijdag 4 april 07:30 uur? Jep. Maar wederom kunnen we lekker rustig aan doen. Geen verplichtingen. Na het ontbijt gaan we nog even terug naar de kamer om onze koffers in te pakken. We checken uit en kunnen onze koffers gelukkig bij het hotel laten. We vliegen pas om 20:45 uur ‘s avonds terug naar Phoenix.
We brengen een bezoekje aan de Public Library van NYC. Een prachtig imposant gebouw (van buiten en van binnen) met op z’n zachtst uitgedrukt een uitgebreide collectie. In zo’n drukke stad als NYC is een bibliotheek een oase van rust en stilte. Iedereen is welkom om binnen een kijkje te nemen. In één van de afdelingen vinden we zelfs Engels-Nederlandse woordenboeken van Van Dale! We mochten niet bij iedere ruimte naar binnen, maar waar we wel naar binnen mochten hebben we ook een hele goede indruk gekregen.
Na ons bibliotheek bezoek pakte we de metro richting het iconische beeld van het appartement van de serie Friends! Ik vind Friends heel leuk, een aflevering van Friends kan altijd. Vlakbij zat weer een 787 Coffee waar we natuurlijk even langs gingen voor een bakkie[e-2615]️Deze locatie was heel gezellig en het meisje achter de balie was heel leuk en aardig. Vanuit daar was het nog iets van 10 minuten lopen naar het Friends appartement. Zo leuk om dit beeld in het echt te zien.
We pakken de metro terug richting Chinatown en Little Italy. Net als in San Diego heeft NYC ook een Little Italy. Een plek met Italiaanse restaurantjes en terrasjes. In Chinatown vind je (je raadt het al) veel Aziatische restaurantjes en souvenirwinkeltjes waar de souvenirs een heel stuk goedkoper zijn dan bijvoorbeeld op Times Square.
En dan is daar ineens een kerstwinkel!![e-1f60d]Ge-wel-dig! Ik moest me inhouden om niets te kopen, ik kon (bijna) alles wel meenemen.
Onze citytrip zit er bijna op. Voordat we naar het vliegveld gaan stoppen we nog even bij twee bakkerijtjes. De eerste bakkerij heet Funny Face Bakery en heeft echt zo’n mooie koekjes dat het eigenlijk zonde is op ze op te eten. We nemen er één mee en gaan door naar Levain Bakery. Deze bakkerij staat bekend om haar Chocolate Chip Walnut cookie. Met dit koekje begon het allemaal. Ook deze nemen we mee en vanuit daar lopen we naar Central Park. We zoeken een bankje op om de koekjes samen lekker op te eten. Op de plek waar we zaten speelde een goede muzikant met gitaar. Dit was bij het gebied Strawberry Fields. Bij deze plek wisselen muzikanten elkaar af en vermaken de mensen met hun muziek. Je vindt hier ook een mosaic gedeelte met het woord ‘’Imagine’’, vernoemd naar het lied van John Lennon. Strawberry Fields is vernoemd naar het gelijknamige lied van John Lennon en The Beatles.
Aan de overkant van dit gedeelte vind je het appartement waar John Lennon en Yoko Ono hebben gewoond.
En dan is het toch echt tijd om onze koffers op te halen en naar het vliegveld te gaan. We eten een hapje op de luchthaven voordat we vertrekken en zijn rond 23:30 uur thuis. We hebben ontzettend genoten en het heel fijn gehad [e-1f60d]
En dan is het zaterdag 5 april. Géén wekker om 07:30 uur maar lekker uitslapen![e-1f4a4]
Tot snel en de groetjes![e-1f335]
15 April 2025 - 09:18
Jeanne :
Ook dit is weer een prachtig verhaal en een mooie herinnering voor altijd[e-1f618][e-1f618]
15 April 2025 - 13:28
Sharon:
Geweldig om te lezen hoe leuk jullie het hebben! En NYC is ook echt geweldig![e-1f929]
19 April 2025 - 07:57
Soraya Beekmans:
Geweldige dingen gedaan!
Super leuk om weer te lezen.