Paradijs op aarde deel 1

Door: Vera

Blijf op de hoogte en volg Niels en Vera

10 September 2025 | Verenigde Staten, Oahu Island

Lieve trouwe lezers,

Deze blog zal ik verdelen over 3 delen; zoveel heb ik jullie te vertellen. Want ik kan het nog steeds niet helemaal beseffen wat we eigenlijk allemaal hebben gezien en gedaan. Dat geldt eigenlijk voor al deze jaren dat we in de US wonen, maar dit spant toch wel echt de kroon. Het is zo’n plek waar je aan denkt bij bijvoorbeeld een paradijs op aarde waarvan de kans vrij klein is dat je er ooit zal komen. Je ziet veel foto’s voorbij komen die je beeld van het paradijs op aarde alleen maar meer bevestigen. Maar dat het ook écht zo is en dat we de kans hebben gekregen om hier heen te mogen gaan vind ik bizar. Het was voor mij een bestemming die ik altijd in van die invulboeken schreef als de vraag was: ‘’Wat is jouw ultieme droom bestemming?’’ En die bestemming heeft de naam[e-1f334]H A W A I I ![e-1f334]

Even wat praktische info: Hawaii is sinds 1959 de 50ste Staat van de US. Hawaii bestaat uit 8 eilanden waarvan één onbewoond en een ander heel klein bewoond. De eilanden liggen midden in de Grote Oceaan. Met Phoenix is het tijdsverschil 3 uur vroeger.

Oké, bij voorbaat zeg ik alvast het volgende: de namen van bepaalde plaatsen, monumenten, stranden, etc. zijn voor ons zo moeilijk om uit te spreken dat ik dat aan jullie fantasie overlaat. Zo hebben wij het ook gedaan[e-1f602]

Op woensdag 20 augustus begint onze vakantie. Alles ingepakt en natuurlijk nog ruimte overgehouden om wat spulletjes mee terug te nemen[e-1f609] We vliegen vroeg in de ochtend en we zijn allebei hyper van enthousiasme. Na 6 uur vliegen komen we aan op het eiland Oahu. En er valt ons metéén iets op: het vliegveld is gedeeltelijk in de open lucht! Er is zelfs een tropische tuin waar je even tot rust kunt komen. Wel logische eigenlijk; Hawaii heeft namelijk een mild en tropisch klimaat. Het is er altijd aangenaam.

Oahu is het eiland waar de hoofdstad Honolulu zich op bevindt. Ook vind je hier Pearl Harbor en uiteraard nog veel meer! Daarover straks meer. We komen aan en halen onze huurauto op. We willen natuurlijk wel op avontuur en op verkenning! We rijden naar ons hotel en merken al meteen dat het hier nooit rustig is[e-1f605]Het is en blijft natuurlijk een stad. Daarbij is het ook echt een toeristenoord waarbij veel mensen (lees vrijwel iedereen) een huurauto heeft. Maar we hebben vakantie, we hebben de tijd! We komen aan bij ons eerste hotel voor de komende nachten en jawel, we worden begroet met ‘’ALOHA[e-1f33a]’’. Ja dan weet je dat je in Hawaii bent! Aloha betekent meer dan ‘’hallo, welkom of tot ziens’’.In de Hawaiiaanse cultuur wordt ‘’Aloha’’ ook gezien als een manier van leven. ‘’Alo’’ betekent delen, aanwezig zijn en ‘’ha’’ betekent adem. Je kunt ‘’Aloha’’ zien als ‘’de adem van het leven delen’’. Mooi toch?! Oké, we gaan verder. Na het inchecken settelen we even in onze hotelkamer en gaan we op pad. We lopen door de P.C. Hooftstraat van Honolulu en gaan bij een koffietentje wat lunchen. Terwijl we aan het genieten zijn van onze heerlijke açaí bowl gebeurt er iets wat hopelijk niet de toon van onze vakantie zet: Ik word namelijk onder gescheten door een duif!![e-1f54a][e-1f4a9][e-1f62b]Gelukkig niet in mijn lunch, godzijdank! Maar op mijn kleren en arm/hand. Brrrr ik krijg er nog de kriebels van als ik eraan terugdenk[e-1f605]Ik heb de grootste viezigheid eraf gekregen en de rest komt later wel. De vakantie is begonnen!![e-1f61c]

Na onze lunch lopen we naar Waikiki Beach. Dit is het bekendste strand van Hawaii met goudgeel zand en prachtig helder water. Het strand is ruim 3 km lang. Echter is het zand van Waikiki Beach in de loop van de jaren kunstmatig hersteld en aangelegd met zand uit bijvoorbeeld Huntington Beach in Californië. Maar dat maakt het zeker niet minder mooi. Integendeel; het is prachtig! We lopen een stukje over het strand waar veel mensen liggen te chillen maar ook heel veel mensen actief zijn. Vooral heel veel surfers; geweldig om te zien!

Na Waikiki Beach strijken we neer in een brouwerij waar we een proeverij aan 4 verschillende bieren bestellen. Hier geen duiven of andere vogels, dus ik ben veilig hahah

We doen alles lekker op ons gemakje en biertjes smaken op vakantie altijd net wat lekkerder dan thuis[e-1f609]Wanneer we de brouwerij uitlopen horen we muziek. We lopen richting het geluid en zien een klein groepje locals optreden met echte hula meisjes en lokale instrumenten. Zo leuk en mooi om te zien! Ik werd er helemaal blij van. Na een tijdje lopen we verder om avond te eten en komen we op een plek waar we één van de (al dan niet) de mooiste zonsondergang óóit meemaken. Wat een uitzicht, wat een paradijs.

En zo eindigt onze eerste dag, op naar morgen.

Dag twee breekt aan. Gezien het tijdsverschil van 3 uur vroeger zijn we vrij vroeg wakker. Maar dat geeft niet want dat hadden van tevoren wel ingeschat. Vandaag hebben we de hele dag gereserveerd voor Pearl Harbor. Na het ontbijt stappen we in onze auto en zijn we op tijd (voor de grote drukte) bij Pearl Harbor. Om 09:00 uur hebben we een reservering voor het bezoeken van een monument genaamd The USS Arizona Memorial. Pearl Harbor werd op 7 december 1941 aangevallen door Japan en was de start van de Tweede Wereldoorlog. De aanvallen kwamen als totale verrassing voor de Amerikanen. Er zijn ruim 2400 mensen overleden en er vielen bijna 1300 gewonden. De Japanners hebben veel schade aangericht waaronder aan de vele marineschepen die er lagen. Deze schepen hadden namen van de verschillende Amerikaanse Staten. De USS Arizona was zo’n marineschip en werd zwaar getroffen door bommen en torpedo’s van Japan. Dit schip ligt nu onder water en is een monument geworden. De mariniers die destijds op de USS Arizona verbleven zijn bij dit monument geplaatst. Een aantal weken geleden is het laatste marine lid van de USS Arizona gestorven en is bij het monument gelegd. Het is dus eigenlijk ook een begraafplaats. Je moet er met een boot naartoe omdat het midden op het water ligt. Het is een heel mooi, respectvol en bijzonder monument. Totale stilte. Het enige wat je hoort is de Amerikaanse vlag die tegen de vlaggenmast aantikt.

Na een half uur keren we weer terug met de boot en pakken we de shuttle bus naar de USS Missouri. Ook dit is een marineschip wat actief is geweest in de Tweede Wereldoorlog en de Golfoorlog. Sinds 1998 is het een museumschip geworden en is het dé plek waar de Tweede Wereldoorlog officieel tot een einde kwam! Op 2 september 1945 werd er getekend voor overgave op het dek van dit slagschip en daarmee was WW2 beëindigd.

We nemen deel aan een rondleiding met een gids die ons veel weet te vertellen over het schip en hoe het er in die tijd aan toe ging. Ook de exacte plek waar WW2 officieel is beëindigd wist hij aan te wijzen. Eenmaal op zo’n immens schip voel je je heel erg klein. Wat een machine. We mogen vrijwel alle ruimtes van het schip betreden en zien onder welke omstandigheden en situaties deze mensen hebben geleefd. Verder krijgen we ook een beeld van wat voor voorzieningen er op zo’n schip zitten en hoeveel er bij komt kijken. Zo lopen we langs de bakkerij, postkantoor, klaslokaal, restaurant, keuken, technische ruimte, douches, toiletten en ga zo nog maar even door. Aan alles is gedacht en dat moet ook! Heel indrukwekkend om te zien. Vanuit de USS Missouri keken we uit op het gedeelte van Pearl Harbor wat nog steeds actief is. Want dat is Pearl Harbor nog steeds. Het is nog steeds een actieve marinebasis. Het gedeelte waar de monumenten zijn is voor bezoekers, uiteraard is het actieve gedeelte dat niet.

Na de USS Missouri gaan we verder naar het Pearl Harbor Aviation Museum. Hier vind je de vliegtuigen en luchtvaartuigen die deelnamen aan de aanval en de gevechten. Zowel originele Japanse als Amerikaanse vliegtuigen zijn er tentoongesteld. En dit zijn serieuze toestellen. Heel veel verschillende soorten luchtvaartuigen kun je er bewonderen. Een gedeelte van deze toestellen staat in een hangaar die de kogelgaten nog in de glazen hebben zitten van de aanval op Pearl Harbor. Bizar.

Vanuit het Aviation Museum gaan we met de shuttle weer terug naar het Visitor Center. Daar nemen we nog een kijkje in de USS Bowfin; een onderzeeër die je een beeld geeft van hoe het leven aan boord tijdens WW2 was. De USS Bowfin is ook actief geweest en heeft 9 patrouilles uitgevoerd. Nu is het een monument en museum. Eenmaal in de onderzeeër dachten we dat het marineschip USS Missouri al heel krap was. Maar dit was nóg krapper en kleiner. En dan met 80 bemanningsleden![e-1f631]Jeetje, ik werd er een beetje claustrofobisch van. En dan is dit een onderzeeër waar je even doorheen kunt lopen. Ik moet er niet aan denken om maanden onder water te zitten met zo weinig (persoonlijke) ruimte. Echt respect! Voor iedereen overigens! Heel indrukwekkend, ook vooral om al deze monumenten van binnen te mogen bekijken.

Inmiddels zijn we uren verder en is het het einde van de middag. Uiteraard moet er nog een magneet gekocht worden en gaan dan terug richting ons hotel. Voor Hawaiiaanse termen was het een zeer warme dag met zo’n 30 graden. Door de hogere vochtigheid is het warm, maar ik denk dat onze lichamen een beetje gewend zijn aan 30 graden. In de tijd dat wij in Hawaii waren was het in Phoenix namelijk nog steeds 40 graden dus dit was voor ons echt perfect. En daarbij koelt het ‘s avonds af in tegenstelling tot Phoenix dus dat is echt een verademing[e-1f60c]

‘s Avonds eten we een (ja echt) heerlijke pizza met een wijntje erbij om deze leerzame en indrukwekkende dag af te sluiten.

Dag drie. Wederom zijn we vroeg uit de veren. Deze keer om te gaan hiken. Omdat de hike die we gaan doen vrij populair is hebben we een tijdslot moeten reserveren. Het gaat hier over de Diamond Head Crater. Een uitgedoofde vulkaankrater waar je een fantastisch uitzicht hebt over het eiland en Honolulu. We beginnen ook bewust vroeg in de ochtend omdat er geen schaduwplekken zijn en het wordt vrij warm. De beste tijd om dit te doen is dan ook in de ochtend[e-1f913]

Het was een hele leuke hike. Op de weg naar boven vonden we ook nog oude bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Hier mocht je ook in. De kers op de taart was natuurlijk het prachtige uitzicht. Wauw, prachtig! En het water is zó blauw en helder. We hebben een tijdje boven gestaan en alles in ons opgenomen. Eenmaal beneden stappen we in de auto en rijden we het binnenland in richting de Dole Plantation. Wellicht komt de naam je bekend voor. Deze staat namelijk vaak op fruit; met name ananassen. Dat is ook waar deze plantage om bekend staat: de ananas plantage. Maar ze verbouwen meer. Bananen, cacao, koffie, rietsuiker en verschillende thee soorten. De ananas is wel het hoofdproduct van Dole. We stappen aan boord van de Pineapple Express; een treintje die ons een klein ritje over de velden geeft en een indruk geeft van hoe ze te werk gaan. Helaas konden we niet veel verstaan van de uitleg, het geluid stond heel erg zacht. Maar ondanks dat was het wel heel leuk en mooi om te zien. Na de treinrit hadden we wel zin in iets te eten. En wat pak je als je op dé bekendste ananasplantage van de wereld bent? Juist! Ananas!! In ons geval een Dole Whip met ananasstukjes. Dole Whip is een soort softijs met ananas smaak. Dit was echt hemels! De verse ananasstukjes waren zo lekker vers en zoet. We hebben lekker zitten smikkelen.

Na dit geniet momentje zijn we de Botanische Tuin ingegaan. Je vind hier heel veel mooie bloemen en planten waaronder de gele hibiscus; de nationale bloem van Hawaii[e-1f33a]

Na een paar uurtjes rondgelopen te hebben op de plantage pakken we de auto en rijden we verder. De Dole Plantation was zeker de moeite waard! Onze volgende stop is Laniakea Beach; ook wel bekend als ‘’Turtle Beach’’. Het is een prachtig strand waar je groene zeeschildpadden (genaamd Honu) in het wild kunt zien. Ze komen naar dit strand om zich op te warmen. We komen het strand op en allereerst zien we hoe mooi dit strand is. Palmbomen, zacht lichtbruin zand, kraakhelder blauw water en… schildpadden![e-1f422]Ze laten zich meeslepen door de golven en zijn lekker aan het eten en chillen. Af en toe komen ze boven met hun hoofdjes om adem te happen, zo schattig! Het was zo bijzonder en mooi om deze dieren in het wild te zien.

Vanuit Laniakea Beach rijden we naar Turtle Bay Beach waar we even relaxen en afkoelen in het heerlijke water. Als we wat opgedroogd zijn rijden we verder en stoppen we nog bij wat uitzichtpunten en Lanikai Beach. Dit strand is rustig en het water is kalm en helderblauw natuurlijk[e-1f61c]Helaas kunnen we hier niet zo lang blijven omdat het al vrij laat is en we hebben nog één stop te gaan. Maar ook dit is weer adembenemend. Het maakt niet uit waar je uitstapt of waar je stopt; alles is mooi.

Onderweg naar onze laatste stop rijden we door groen en bebost gebied. Prachtige valleien die mij persoonlijk doen denken aan ‘’Platvoet’’ zijn woonplaats haha

Over dinosauriërs gesproken; wisten jullie dat de Jurassic Park en Jurassic World films voor een groot gedeelte zijn opgenomen in Hawaii? In de Kualoa Ranch op het eiland Oahu om precies te zijn. Wellicht dat ‘’Platvoet’’ een voorproefje voor deze films was?[e-1f61c][e-1f602]

Oke ik dwaal af, we zijn bijna aan het einde van deel 1 van onze vakantie. We stoppen als laatst nog bij een Macadamia Farm. Macadamia noten zijn big business in Hawaii. Bij deze boerderij mogen we verschillende soorten macadamia noten proeven en hebben ze ook hun eigen koffie. De macadamia noten zijn fantastisch, de koffie daarentegen… een beetje slap en weinig smaak. Maar ja, je kunt niet altijd 6 gooien hè[e-1f913]Verder verkochten ze ook nog verschillende olijfolies, siropen, jams, honing en sausjes.

Jeetje, wat een dag! Wat een drukke dag! Maar wat een leuke dag! We hebben zoveel gezien en gedaan. Oahu is zooo veel meer dan Honolulu en ik ben zo blij en dankbaar dat we dit allemaal mogen zien en meemaken.

Tot zover deel 1. De volgende dag hebben we een korte vlucht naar een ander eiland van Hawaii. In deel 2 zal ik jullie hierin meenemen.

Tot dan![e-1f44b]

• 10 September 2025 - 08:03

Soraya:

Aloha!!

Op de foto's is alles al adembenemend, laat staan dat je het met eigen ogen ziet!!

Wederom een super gaaf avontuur.

Schiet maar op met deel 2 want ik ben nieuwsgierig naar de rest [e-1f609]

• 10 September 2025 - 09:56

Riky :

Fantastisch samengevat deze 3 dagen .op naar het volgend eiland

• 10 September 2025 - 13:12

Jeanne :

[e-1f44d][e-1f44d][e-1f44d] drie dikke duimen voor jullie [e-1f618] en een zoen!

• 10 September 2025 - 17:53

Marja Van Someren:

Wat een leuk verhaal weer en wat een mooie belevenissen. Kom maar op met het tweede deel!!

• 11 September 2025 - 21:13

Toos Jonkers :